Column: Verjaardag

spiegel

Je kent dat wel zo’n typische verjaardag. Kopje koffie, gebakje handjes schudden, het niet te vermijden “Er is er een jaaaaruuug…..”, Tante Toos die veel te vroeg aan de bowl is begonnen en al een beetje tipsy is wil je nog een keer zoenen omdat je laatst haar kat uit de boom hebt gehaald. De dikke moedervlek op haar wang waar een aantal zwarte snorharen uit groeien, waar haar kat jaloers op zou worden doet je naar de tuin vluchten. Op het gazon hebben zich een aantal groepjes gevormd die driftig staan te discussiëren. Je sluit je aan bij het groepje waar een aantal bekende motor gezichten tussen zitten. Nadat de economie, die vervelende collega en nog wat onzinnige onderwerpen de revue gepasseerd zijn komt het onderwerp op motoren.

Wordt het toch nog gezellig. Onder het groepje ook Anja en Henk. Zij zo’n dame met een prettige hoeveelheid haar op de tanden. Bang voor spinnen, maar de agressieve hond die haar belaagd vreet ze met huid en haar op, rijd met het winkelwagentje constant achter op je hakken, maar manoeuvreert moeiteloos achteruit met de caravan. Hij trekt ’s morgens heel vroeg de grijze haren uit zijn kruin en staat krampachtig zijn adem in te houden om zijn buik niet te ver over de rand van zijn broek te laten hangen. Zo ook hun motoren, zij een BMW F800 GS en hij natuurlijk de grotere R1200 GS. Op het moment dat hij verteld hoe snel je wel niet een rotonde kan nemen met zo’n 1200 ten opzichte van haar 800, zie ik een gemeen glimlachje om haar mond verschijnen. Ze laat hem nog even door pochen en op het juiste moment zegt zij “Ik heb ook nog een mooi verhaal over zijn snelheid”. Half onder de sta tafel door zie ik hem nog een paar krampachtige uithalen naar haar schenen maken, om het noodlot af te wenden. Maar zij ruikt de overwinning. En begint haar verhaal: “Ik probeer onze jongste zo goed mogelijk op te voeden en te voorkomen dat het zo’n kind wordt die aan zijn mobieltje of ander beeldscherm zit vastgegroeid en hij moet natuurlijk zo vroeg mogelijk met het motorvirus te besmetten.

Ik neem hem dus graag op zijn vrije woensdagmiddag mee achter op de motor, onderweg pakken we dan samen ergens een terrasje, echt leuk. Nu kwam ik van de week door het bos naar het dorp rijden toen ik plotseling ingehaald werd door een motoragent. Het bordje “Politie volgen” knipperde zijn dodendans en de schrik sloeg mij om het hart. Toen de agent naar mij toe kwam gelopen knikte mijn knieën zo erg, dat ik dacht dat we om zouden vallen. De helm klapte open en ik hoorde hem zeggen: “Goede middag mevrouw weet u hoe hard u reed?”. Ik wist het niet, ik was heerlijk aan het toeren en had niet opgelet. “83 kilometer per uur mevrouw en u bent het bord Bebouwde kom al gepasseerd. Ik ga u geen bekeuring geven, want ik begrijp het wel dat hier in het bos er eigenlijk geen gevaarzetting is. Maar ik wil u wel waarschuwen, want als hier een collega staat met een lasergun u minstens 300 Euro lichter bent. ‘s Avonds vertel ik met nog steeds een beetje slappe knieën het verhaal aan Henk en ik hoor hem nog proestend van het lachen zeggen: “Hoe kan dat nou, kijk je niet in je spiegels of zo”.

De zaterdag er op gaat hij met zijn motormaatjes even snel nog een rondje maken. Na een half uurtje krijg ik Henk aan de lijn met de vraag of ik hem kan komen ophalen, want zijn rijbewijs is ingevorderd. Eerst wilde ik hem met de auto ophalen, maar ik bedacht mij snel, ik wilde zijn gezicht zien als ik op mijn F 800 GS hem ging ophalen. Snel belde ik mijn vriendin of zij zin had om een stukje te toeren, maar dan niet op haar eigen Triumph, maar bij mij achterop. Nadat ik had uitgelegd wat er gebeurd was stond zij met een glimlach van oor tot oor binnen tien minuten bij ons voor de deur. De agenten zullen nooit begrijpen waarom wij dubbel van het lachen lagen toen ik tegen Henk zei: “Hoe kan dat nou, Heeeeenk, kijk je niet in je spiegels of zo”.

Moraal van dit verhaal: Maak plezier, houd je binnen het redelijke aan de snelheid en als je een keer over de schreef gaat draag je verlies met opgeheven hoofd, jij was het tenslotte die aan het gas draaide.

Kijk ook eens naar

Geef een reactie