Van Gavia naar Stelvio tot Umbrail (.gdb)

Stelviodal

Deze route mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje met prachtige routes. Het is de droom van waarschijnlijk elke motorrijder, namelijk De Stelvio. Bekend door de vele haarspeldbochten en berucht door de, in sommige bochten, slechte conditie van het asfalt. Met zijn 185 kilometer (4uur en 33 minuten) is dit niet een hele lange route maar je zal er toch nog een aardige kluif aan hebben.

100_0066

Maar voordat we terecht komen op de Stelviopas is eerst een andere prachtige pas aan de beurt, namelijk de Gavia. De route laat de bergen van ‘Parco Dell’Adamello’ achter zich en steekt gelijk de Gavia op. Deze weg vergt enige stuurmanskunsten met zijn onoverzichtelijke bochten, steile afgronden en enorm smalle wegen. Let op: op sommige plekken is er maar ruimte voor een auto en ben je als motorrijder gedwongen om jezelf tegen de bergwand aan te laten hangen. Dit neemt niet weg dat het uitzicht prachtig is en het hier volop genieten is. Uitzicht op bergen en dalen, de zon op je vizier en in een staat van volledige concentratie jezelf de bocht om wurmen. Wat wil een motorrijder nou nog meer?

Stelviodal

Het antwoord op die vraag is vrij makkelijk. Namelijk de Stelvio. Daar komt deze route uit als de Gavia bedwongen is. Kenmerkend voor de Stelvio zijn de vele haarspeldbochten. De een is nog mooier dan de ander. Het asfalt is niet in al te beste staat en de bochten lopen in elkaar terug. Dit houdt in dat ze verraderlijk krap zijn en enorm steil in het midden. Even een aandachtspuntje als je deze route volgt. Bovenop heb je een prachtig uitzicht op de weg die je zojuist gereden hebt. De andere kant is ongeveer hetzelfde maar dan met minder haarspeldbochten. Hier kan je de motor flink losgooien en zwierend bijna voorbij de afslag te rijden. Bijna, want deze afslag moet je zeker hebben. Hij gaat namelijk naar de Umbrail. Een prachtige weg door een bergachtige, maar bosrijke, omgeving. De krappe bochten worden afgewisseld met smalle tunneltjes gevolgd door lange doordraaiende bochten. Het asfalt is in vrij goede conditie, behalve halverwege. Hier is namelijk geen asfalt te bekennen en zal je een stuk door het grind moeten rijden. Omdat de Umbrail een voormalige testroute is van menig autofabrikant ontbreekt er een stukje asfalt. Goed voor de vering zullen we maar zeggen. Aan het einde van de route doen we nog een keer de Gavia. Gewoon omdat die zo leuk is. (Voor de Die-Hards onder ons, je kan vanaf de Umbrail weer de Stelvio opsteken om nog een rondje te maken).

gavia2x-stelvio-umbraill.gdb

Umbrailpass

Umbrailpass

Deze route is gemaakt, gereden en aangeboden door MijnMotorMakelaar. MijnMotorMakelaar geeft tips over reizen met de motor, laten zien welke routes mooi zijn om te rijden en waarom . Daarnaast kan je bij ze terecht voor advies over de aanschaf, verkoop en onderhoud van jouw motor en bieden ze de mogelijkheid aan om jouw motor te verkopen. Kijk voor meer informatie hierover op www.mijnmotormakelaar.nl of stuur een e-mail naar info@mijnmotormakelaar.nl

100_0063

Kijk ook eens naar

Geef een reactie